Rijen Ruikt

Culturele wandel- en fietstocht langs tuinen met cultuur en muziek

Rijen Ruikt 21e editie - zondag 11 juni 2023

Op 11 juni organiseert Stichting Juin voor de 21ste Rijen Ruikt. Dit jaar met een groot aantal deelnemers! Fiets of wandel door Rijen en Molenschot en bezoek de deelnemende tuinen en locaties. Alle locaties zijn met een korte omschrijving te vinden op de routekaart die hier te downloaden is. 
 

We hebben dit jaar een mooie variëteit aan groen, muziek en kunst. In totaal zijn er 18 tuinen, 25 voortuinen, op 4 locaties muziek en op 9 locaties kunst: er is haast te veel om te doen tijdens Rijen Ruikt op 11 juni.
 

Rijen Ruikt is de culturele wandel- en fietsroute langs prachtige en bijzondere tuinen met kunst, muziek en cultuur in Rijen en Molenschot. Rijen Ruikt is traditioneel hét moment om er op uit te trekken en elkaar te ontmoeten tussen het groen in tuinen en op pleinen. Het jaarlijkse evenement waarbij verbinden, ontmoeten en inspireren centraal staan. Het thema dit jaar is 'Tegels eruit, groen erbij', waarmee we aansluiten bij het NK Tegelwippen waar Gemeente Gilze en Rijen aan deelneemt. Een ‘competitie’ met andere gemeenten met als primaire doel een bijdrage te leveren aan een klimaatbestendige omgeving door het vervangen van tegels voor groen in voor-, achter- of geveltuinen van inwoners! Rijen wil daarmee invulling geven aan het streven naar meer duurzaamheid, minder wateroverlast en hittestress en om de gemeente behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én mooier te maken!
 

Voortuintjeswedstrijd
Nieuw dit jaar bij Rijen Ruikt is de voortuintjes wedstrijd. Welke voortuin wordt de mooiste van Rijen, of Molenschot? Als jury van de voortuintjeswedstrijd hebben we de groene BN-ers ‘De Tuinbroekies’ (bekend van hun podcast) weten te strikken. De Tuinbroekies zijn Casper en Naan die, gehuld in tuinbroek en onder het genot van een goede bak koffie, soms een biertje, wekelijks praten over hun avonturen in de achtertuin. Hoe maak je van je tuin een biodivers paradijs voor vogels en insecten, maar tegelijkertijd ook een plek om te ontspannen en genieten? Samen met wethouder Corné Machielsen hebben ze de lastige taak om de mooiste voortuin te kiezen. Zij zullen langs alle aangemelde voortuinen gaan en kijken wie de prijs ‘groenste voortuin’ krijgt. En alle aanmeldingen krijgen sowieso een leuke prijsje, met voor de top-3 een éxtra leuke prijs. Om 15:00u zullen zij bij Gastrobar Wendy de winnaar bekendmaken. Dus houd de route goed in de gaten en wie weet kom je onze celebrities wel tegen.
 

Waar vind je de routekaart?
De routekaart met daarop de locaties van alle deelnemers vormt weer het kompas om op pad te gaan op zondag 11 juni. De routekaart is te vinden in de deelnemende tuinen en kun je hier downloaden.
Tevens wordt de routekaart dit jaar verspreid via de volgende uitgifte punten (dus niet huis aan huis); 
Albert Heijn Rijen, Jumbo Rijen Hapers, CC De Boodschap, Gastrobar Wendy, Smaak Lokaal, Café-Eeterij ’t Vermaeck, Herberg De Drie Linden Molenschot.
 

Wij hebben er ontzettend veel zin in 11 juni waarbij stralend weer de kers op de taart zou zijn. Maar weer of geen weer, Stichting Juin nodigt iedereen uit om samen te komen en te genieten van alle tuinen tijdens Rijen Ruikt!

 

Rijen Ruikt 2022 was een groot succes

Vanaf 10 uur in de ochtend zag je de fietsers met de routekaart in de hand al door het dorp fietsen. De 20e editie van de culturele wandel- en fietstocht langs tuinen vond plaats onder ideale weersomstandigheden. Een lekker zonnetje, niet teveel wind en ook niet al te hoge temperaturen. Men had er zin in. Op de routekaart waren 29 plaatsen aangeven waar men langs kon gaan. Van een kleine wilde voortuin tot grote bloem- en plantrijke tuinen als die van Joep Heezius en de Sminktuin. En daar konden de echte tuinliefhebbers genieten van al dat ‘groens’.

Je kon ook een bezoekje brengen aan Molenschot waar gezongen werd in Lutskes Theetuin en geëxposeerd werd in de St. Annakerk en bij Het Tussenstation. In de tuin bij Suzanne Broers werd ook kunst getoond en kon je kennismaken met verticaal tuinieren. Aan de randen van Oosterhout was Sophia’s tuin te bewonderen en kreeg je uitleg over biologisch tuinieren.

Bij de familie Thielen is het altijd genieten van de grote tuin met bosverbinding. Je waant je in een totaal andere wereld. Bij Petra, Kim en Harry Aarts kon je kennismaken met het 1 jaar oude voedselbos Woudoogst in ontwikkeling. Een natuurlijk voedselparadijs voor de toekomst. Ook bij de Moestuinen aan de Mosstraat kwamen de bezoekers langs om te kijken, te proeven en een kopje koffie te drinken. Bij de familie van Rooten was het ook druk. Jan schonk ’s-middags een wijntje dus dat liep lekker door. Ook in de prachtige tuinen van de familie van Rest en Peterina Jansen en Willian de Hoon was het genieten. Niet alleen van bloemen- en plantenpracht maar ook van kunst.


Bij CC De Boodschap was het op de binnenplaats ook erg gezellig. VIPvoorElkaar presenteerde zich daar samen met de schildersgroep’t Olieverfatelier. Bij de Hippe Kip was een gezellige zomerfair met allerlei brocante artikelen. Tenslotte belandde ik bij de tuin van Frans van de Corput en dan heb ik nog niet eens alle andere plaatsen benoemd waar ik langs ben gegaan. Daar was het een drukte van jewelste bij het optreden van Edo & Friends. Een mooie afsluiter van Rijen Ruikt 2022.

Tijdens de tocht deed het verhaal de ronde dat dit de laatste Rijen Ruikt zou zijn, omdat Stichting Juin ermee stopt. Ik kan jullie verzekeren dat dit verhaal niet klopt. Stichting Juin blijft bestaan en zo dus ook Rijen Ruikt! Alleen is men gestopt met de organisatie van de Oranjeboel. De voorbereidingen voor de 21e editie van Rijen Ruikt gaan vanaf oktober weer opgestart worden. Deze week is op HalloGilzeRijen ook een video met een terugblik te bewonderen.


Terugblik vorige edities