Rijen Ruikt

Culturele wandel- en fietstocht langs tuinen met cultuur en muziek

Rijen Ruikt was een groot succes

Vanaf 10 uur in de ochtend zag je de fietsers met de routekaart in de hand al door het dorp fietsen. De 20e editie van de culturele wandel- en fietstocht langs tuinen vond plaats onder ideale weersomstandigheden. Een lekker zonnetje, niet teveel wind en ook niet al te hoge temperaturen. Men had er zin in. Op de routekaart waren 29 plaatsen aangeven waar men langs kon gaan. Van een kleine wilde voortuin tot grote bloem- en plantrijke tuinen als die van Joep Heezius en de Sminktuin. En daar konden de echte tuinliefhebbers genieten van al dat ‘groens’.

Je kon ook een bezoekje brengen aan Molenschot waar gezongen werd in Lutskes Theetuin en geëxposeerd werd in de St. Annakerk en bij Het Tussenstation. In de tuin bij Suzanne Broers werd ook kunst getoond en kon je kennismaken met verticaal tuinieren. Aan de randen van Oosterhout was Sophia’s tuin te bewonderen en kreeg je uitleg over biologisch tuinieren.

Bij de familie Thielen is het altijd genieten van de grote tuin met bosverbinding. Je waant je in een totaal andere wereld. Bij Petra, Kim en Harry Aarts kon je kennismaken met het 1 jaar oude voedselbos Woudoogst in ontwikkeling. Een natuurlijk voedselparadijs voor de toekomst. Ook bij de Moestuinen aan de Mosstraat kwamen de bezoekers langs om te kijken, te proeven en een kopje koffie te drinken. Bij de familie van Rooten was het ook druk. Jan schonk ’s-middags een wijntje dus dat liep lekker door. Ook in de prachtige tuinen van de familie van Rest en Peterina Jansen en Willian de Hoon was het genieten. Niet alleen van bloemen- en plantenpracht maar ook van kunst.


Bij CC De Boodschap was het op de binnenplaats ook erg gezellig. VIPvoorElkaar presenteerde zich daar samen met de schildersgroep’t Olieverfatelier. Bij de Hippe Kip was een gezellige zomerfair met allerlei brocante artikelen. Tenslotte belandde ik bij de tuin van Frans van de Corput en dan heb ik nog niet eens alle andere plaatsen benoemd waar ik langs ben gegaan. Daar was het een drukte van jewelste bij het optreden van Edo & Friends. Een mooie afsluiter van Rijen Ruikt 2022.

Tijdens de tocht deed het verhaal de ronde dat dit de laatste Rijen Ruikt zou zijn, omdat Stichting Juin ermee stopt. Ik kan jullie verzekeren dat dit verhaal niet klopt. Stichting Juin blijft bestaan en zo dus ook Rijen Ruikt! Alleen is men gestopt met de organisatie van de Oranjeboel. De voorbereidingen voor de 21e editie van Rijen Ruikt gaan vanaf oktober weer opgestart worden. Deze week is op HalloGilzeRijen ook een video met een terugblik te bewonderen.


Terugblik vorige edities